Sunday, May 29, 2011

Antara dulu, kini dan besok

Dunia kini cepat sangat berubahkan? pejam celik pejam celik dah lain..banyak benda berudah sekarang ni..bukan jer dari segi ekonomi, pembangunan tetapi juga sahsiah kita sebagai orang melayu..orang melayu yang dulunya dikenali sebagai orang yang penuh dengan budi bahasa namun kini apa dah jadi? cuba kita stop kejap dan fikir..btul x apa aku cakap ni? x percaya?? meh aku bagi contoh..rumah orang tua saper banyak penghuni? melayu kan? pusat serenti? melayu juga kan? haaaa...percaya x? mesti korang nak tanya kenapa aku p bagi contoh rumah org tua..biar aku bagi idea..org melayu dulu sentiasa kata..hutang emas boleh dibayar..hutang budi dibawa mati..paham x maksud aku? sini la aku terangkan lagi..mak bapak besarkan kita...bagi semuanya pada kita..tapi bila dah besar kenapa kita x balas jasa ibu bapa kita? kenapa ibu bapa leh besarkan ramai anak tapi anak yang ramai ni x mampu nak jaga ibu bapa yang berdua ni..kan? paham kan maksud aku? pasal pusat serenti lak korang search je la kat google..tengok statistic..melayu juga yang ramai...agaknyer apa nak jadi dengan bangsa kita? aku bukan nak hentam bangsa kita..tapi aku terkilan..banyak budaya-budaya orang melayu semakin terhakis..mana pergi semangat kejiranan..mana erti persahabatan..mana pergi tolong menolong..bukan aku cakap x der langsung tp rata-rata sekarang tu la hakikatnyer..hurmm so? fikir2xkanlah..dahulu kita dikenali sebagai bangsa yang kaya dengan budi bahasa..kini kita sering disalah anggap dan masa depan.....korang la tentukan..

  • mana satu cantik? hehe

p/s : cuba korang search perkataan melayu kat google tgk apa keluar...

2 comments:

aliya diana said...

yg kuning

tengku imran akasya said...

ahahaha yang biru la hahaaha

Post a Comment